Centrul "American Corner Bacău"

Centrul American Corner Prezentarea Centrului "American Corner Bacău"
Inaugurare / Aniversări
Conferinţe şi seminarii susţinute la "American Corner Bacău" de lectori americani
Videoconferinţe
Oportunităţi de studiu în SUA
Activităţi organizate cu parteneri locali
Expoziţii şi vizionări de film
Sărbători americane / activităţi recreative
Activitatea noastră pe site-ul Ambasadei SUA la Bucureşti
ANUL ŞCOLAR 2013 - 2014

Miercuri, 14 mai 2014, la ora 13.30, Centrul „American Corner Bacău” a organizat videoconferinţa "Different Laws between States in the USA". Prezentarea a fost susţinută de Matthew Kelly - diplomat din cadrul Secţiei Consulare a Ambasadei S.U.A. la Bucureşti. La activitate au participat liceeni de la Colegiul "Mihai Eminescu" Bacău, coordonaţi de prof. Ana - Maria Andrioaie şi de prof. Elisabeta Alexandra Popa. (vezi foto.rar)

Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău a organizat luni, 18 noiembrie 2013, începând cu ora 16.00, videoconferinţa „Romanian Success Stories on US Campuses”, desfăşurată la Centrul „American Corner Bacău”.(vezi foto.rar)

Prezentarea a fost susţinută de reprezentanţi ai Centrului EducationUSA, din cadrul Comisiei Fulbright din România.

La activitate au participat liceeni de la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” Bacău, coordonaţi de prof. Nona Andrei, de la Colegiul „Mihai Eminescu” Bacău, coordonaţi de prof. Ana-Maria Andrioaie şi de la Colegiul Naţional ”Gh. Vrânceanu” Bacău, coordonaţi de prof. Bianca Balaban.

Vineri, 15 noiembrie 2013, începând cu ora 10.00, 30 de elevi ai Colegiului Naţional “Ferdinand I”Bacău, coordonaţi de prof. Gabriela Laslău, au participat la videoconferinţa “Celebrating the American Way”, organizată de Centrul “American Corner Bacău”, în colaborare cu Ambasada S.U.A. la Bucureşti.
ANUL ŞCOLAR 2012 - 2013

Centrul “American Corner Bacău” a organizat luni, 4 februarie 2013, începând cu ora 16.00, o videoconferinţă cu Statele Unite, tema fiind “Harriet Tubman şi drumul sclavilor”.
Prezentarea a fost susţinută de Kayla Mason, de la Centrul “Harriet Tubman” Detroit, specializată în sociologie şi cu o bogată activitate în domeniul implicării tinerilor în acţiuni comunitare. (vezi foto.rar)

La videoconferinţă au participat liceeni de la Colegiul “Mihai Eminescu” Bacău, coordonaţi de prof. Ana-Maria Andrioaie şi prof. Lăcrămioara Constantin.

Centrul “American Corner Bacău” organizează joi, 24 ianuarie 2013, începând cu ora 15.00, o videoconferinţă cu Statele Unite, cu tema fenomenul de hărţuire în şcoli.
Prezentarea va fi susţinută de Dr. Mary Ann Panarelli, director al Biroului de Intervenţii şi Prevenire pentru Şcolile Publice, din regiunea Fairfax, Virginia (S.U.A.), recunoscut expert american, în combaterea violenţei şi a hărţuirii în şcoli.

La videoconferinţă vor participa liceeni de la Colegiul “Mihai Eminescu” Bacău, coordonaţi de prof. Ana-Maria Andrioaie, prof. Alis-Elena Gălbează, prof. Lăcrămioara Constantin şi prof. Gabriela Toma.

Activitatea va fi precedată miercuri, 23 ianuarie 2013, la ora 14.30, de vizionarea unei serii de scurt metraje documentare, care ilustrează cazurile unor copii hărţuiţi şi efectele nefaste pe care acest fenomen le are asupra victimelor.

Centrul “American Corner Bacău” va organiza vineri, 1 iunie 2012, de la ora 15.00, o videoconferinţă cu Statele Unite, care are ca tematică fenomenul violenţei în şcoli.
Prezentarea va fi susţinută de Dr. Mary Ann Panarelli, şefa Biroului de Intervenţii şi Prevenire pentru Şcolile Publice, din regiunea Fairfax, Virginia (SUA). La videoconferinţă vor participa elevi de la Colegiul Economic “Ion Ghica” Bacău, coordonaţi de prof. Cristina Stoica, precum şi din Bucureşti, prezenţi la sediul Ambasadei S.U.A. din Bucureşti, dar şi din Craiova, prezenţi la Centrul “American Corner Craiova”.(vezi foto.rar)

În conferinţa de presă săptămânală, care a avut loc joi, 31 mai 2012, la sediul Ministerului Educaţiei, dl. Liviu Marian Pop, ministru interimar, a anunţat că raportul naţional privind violenţa în şcoli a fost finalizat, urmând ca acesta să fie dat publicităţii.

ANUL ŞCOLAR 2011 - 2012

Centrul “American Corner Bacău” va organiza vineri, 1 iunie 2012, de la ora 15.00, o videoconferinţă cu Statele Unite, care are ca tematică fenomenul violenţei în şcoli.
Prezentarea va fi susţinută de Dr. Mary Ann Panarelli, şefa Biroului de Intervenţii şi Prevenire pentru Şcolile Publice, din regiunea Fairfax, Virginia (SUA). La videoconferinţă vor participa elevi de la Colegiul Economic “Ion Ghica” Bacău, coordonaţi de prof. Cristina Stoica, precum şi din Bucureşti, prezenţi la sediul Ambasadei S.U.A. din Bucureşti, dar şi din Craiova, prezenţi la Centrul “American Corner Craiova”.(vezi foto.rar)

În conferinţa de presă săptămânală, care a avut loc joi, 31 mai 2012, la sediul Ministerului Educaţiei, dl. Liviu Marian Pop, ministru interimar, a anunţat că raportul naţional privind violenţa în şcoli a fost finalizat, urmând ca acesta să fie dat publicităţii.

Marţi, 15 noiembrie 2011, începând cu ora 15.00, la Centrul „American Corner Bacău”, care funcţionează în cadrul Casei Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău, va fi organizată videoconferinţa cu tema "Cum obţii o bursă de studii la o universitate din New York?".
Iniţiată în colaborare cu Centrul Cultural American din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti şi cu Education U.S.A., din cadrul Comisiei Fullbright România, videoconferinţa va fi susţinută de Clare Lloyd Jones, profesor la Universitatea „St John`s” din New York. Acesta gestionează procesul de selectare şi admitere a studenţilor străini la universitatea menţionată. În această calitate, profesorul american va oferi publicului prezent la activitate informaţii detaliate referitoare la facilităţile pe care le oferă universitatea newyorkeză, la procedurile care trebuie parcurse pentru a te înscrie şi la condiţiile necesare pentru a obţine o bursă de studii în S.U.A.

Videoconferinţa face parte din activităţile programate de Centrul „American Corner Bacău”, cu ocazia Săptămânii Internaţionale a Educaţiei (14-18 noiembrie 2011).

„Tinerii în lupta împotriva corupţiei” este conceput ca un proiect multiregional, iniţiat de Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău, la care vor participa elevi şi profesori din cele opt Centre Regionale de Resurse pentru Educaţia Civică, care funcţionează în cadrul Asociaţiei de Educaţie Civică din România.

Proiectul a constă în organizarea la Bacău, în intervalul 4–10 septembrie 2011, a unei şcoli de vară pentru tineri, care se integrează în domeniul educaţiei civice nonformale.
Aceasta este finanţată, printr-un grant adjudecat de Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău, de Departamentul de Stat al S.U.A., prin Ambasada S.U.A. la Bucureşti.

Proiectul asigură formarea şi dezvoltarea profesională a participanţilor, care vor deveni promotorii luptei împotriva corupţiei în rândul colegilor, părinţilor şi comunităţilor locale din care provin.

Dintre invitaţii de marcă îi amintim pe: Vasilică-Cristi Danileţ, judecător, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Alistar, director executiv al Transparency International România, Laura Ştefan, expert anticorupţie la Societatea Academică Română, Alexandru Cumpănaşu, director executiv al Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei (A.I.D.) şi prof. Edita Nagy, expert la Institutul  Român pentru Drepturile Omului (I.R.D.O.).
Un moment special va fi asigurat de profesorul Jim Lichtman din Santa-Barbara, S.U.A,specialist în probleme de etică, care va susţine marţi, 6 septembrie 2011, începând cu ora 17.45, la Centrul „American Corner Bacău”, o videoconferinţa cu tema ”Valori şi principii etice versus corupţie”. (vezi afis.pdf), (vezi programul.pdf), (vezi poze activitati.rar), (vezi poze deschidere.rar)

Deschiderea festivă a taberei a avut loc, luni, 5 septembrie 2011, la ora 9.30, în Sala de conferinţe a I.S.J. Bacău,  aceasta fiind onorată de prezenţa următorilor invitaţi speciali: Cornelia Vlaicu, consilier – reprezentanta Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti, Romeo Moşoiu – consilier al ministrului Educaţiei, Dumitru Brăneanu – vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bacău, Nicoleta Zărnescu – directorul Cancelariei Instituţiei prefectului judeţului Bacău, Florin Lazăr – inspector şcolar general al I.S.J. Bacău, Gabriel Stan – directorul Casei Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău şi profesor-metodist Lucica Ciupercă, de la Colegiul Naţional „Ferdinand I” Bacău, coordonatoarea proiectului.

ANUL ŞCOLAR 2009 - 2010

Managementul sistemului de sănătate (21 iunie 2010) - Videoconferinţă cu Centrul Cultural American din cadrul Ambasadei S.U.A. la Bucureşti şi cu Centrul American Corner din Constanţa. Lector: dr. Ronald R. Reed. Au participat cadre medicale din judeţul Bacău.

Internet versus carte – în spaţiul învăţării (16 aprilie 2010) - Videoconferinţă cu Centrul American Corner Constanţa , organizată sub forma unui schimb de experienţă între 21 bibliotecari şcolari din Bacău şi 24 bibliotecari şcolari din Constanţa.

Etica în activităţile de lobby şi advocacy (23 februarie 2010) - Videoconferinţă cu Centrul Cultural American din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti şi cu Centrele American Corner din Iaşi şi Craiova. Lector: Deanna R. Gelak. Participanţi: 12 liceeni şi cadre didactice din Bacău.

Activităţile de lobby: exerciţiu democratic sau trafic de influenţă? (7 octombrie 2009) - Videoconferinţă cu Centrul Cultural American din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti susţinută de Karyn Strickler. Participanţi : 32 liceeni şi cadre didactice din Bacău.
Strategii de marketing pentru bibliotecile mici (5 octombrie 2009) - Videoconferinţă cu Centrul Cultural American din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti. 34 bibliotecari din Bacău au participat la un interesant schimb de experienţă cu Susan Pieper, bibliotecar american.
Videoconferinta
Videoconferinţa "Strategii de marketing pentru bibliotecile mici"

Generaţia verde – reciclarea şi energia alternativă (4 mai 2009) - Videoconferinţă cu Centrul Cultural American din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti, susţinută de Kathleen Rogers, la care au luat parte 35 de liceeni şi cadre didactice din Bacău.

Mişcarea pentru Drepturi Civile – Carter G. Woodson şi originile multiculturalismului (23 februarie 2009) - Videoconferinţă cu Centrul Cultural American din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti. 28 de liceeni băcăuani au participat în acest mod la prezentarea susţinută de lectorul american,  Joseph E. Peniel.

Tehnici de stimulare a lecturii (6 noiembrie 2008) - Videoconferinţă cu Departamentul de Stat al SUA, Washington D.C. Schimb de experienţă între bibliotecari şcolari din România şi SUA. Au participat 36 bibliotecari şcolari din ţară.

English is easy, English is fun (19 februarie 2008) - Videoconferinţă cu Centrele American Corner Baia Mare şi American Corner Timişoara, organizată sub forma unui schimb de experienţă între profesorii de limba engleză pentru preşcolari. Programul a inclus lecţie deschisă, lansare de carte, dezbateri, discuţii libere. Participanţi: Bacău 32, Baia Mare 22, Timişoara 1.