English version
 
Evenimente la CCD Bacau

Evenimente majore derulate de Casa Corpului Didactic "Grigore Tabacaru" Bacău - vizualizează Arhiva

În acest an şcolar:

Cu ocazia celei de a 64-a aniversari a Statului Israel, prof. Gabriel Stan, directorul C.C.D. Bacău a fost invitat de ambasadorul Statului Israel la Bucureşti, Dan Ben - Eliezer, să participe la acest eveniment, care va avea loc luni, 21 mai 2012, începând cu ora 18.30, la Ateneul Român.
În ultimii opt ani Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău a fost implicată direct în organizarea unor activităţi cu caracter educaţional şi civic, care au promovat combaterea extremismului, discriminării, intoleranţei, rasismului, xenofobiei şi antisemitismului.
Ultima manifestare de această factură a fost seminarul „Holocaustul. Destine întrerupte”, o activitate complexă, la care au participat diplomaţi americani şi israelieni, şi care s-a desfăşurat în intervalul 24-27 ianuarie 2012, la Bacău.

Casa Corpului Didactic “Grigore Tabacaru” Bacău în parteneriat cu Fundaţia de Sprijin Comunitar Bacău, organizează vineri, 18 mai  2012, de la ora 14.00, în Sala de conferinţe a I.S.J. Bacău, Seminarul Cluburile cu lipici - o şansă la educaţie pentru copiii din zonele rurale”.
În cadrul acestuia va avea loc prezentarea proiectului „Cluburile cu lipici - o şansă la educaţie pentru copiii din zonele rurale” şi se va discuta despre şansele educaţionale ale copiilor din comunităţile rurale ale judeţului.

Departamentul de Stat al S.U.A. , în colaborare cu Association of Holocaust Organisations (AHO) şi U.S. Holocaust Memorial Museum (USHMM) din Washington DC, vor organiza în S.U.A., în vara acestui an, un curs de formare, cu durata de o săptămână, pentru profesorii care predau istorie, ştiinţe sociale, sau literatură, pe tema predării problematicii Holocaustului. (vezi adresa.jpg)
Candidaţii trebuie să fie profesori de gimnaziu şi/ sau de liceu şi, pentru a intra în competiţie, trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

  1. să vorbescă fluent limba engleză;
  2. să aibă recomandarea M.E.C.T.S.
Pentru a participa la selecţie, candidaţii trebuie să trimită un CV, cât mai complet, în limba engleză, o scrisoare de intenţie, nu mai mare de o pagină, tot în limba engleză, la următoarele adrese electronice: d.dumitrescu2010@gmail.com şi VlaicuC@state.gov.
Costurile acestui training sunt suportate de Ambasada S.U.A. din România.
"Tribuna învăţământului" în parteneriat cu Casa Corpului Didactic "Grigore Tabacaru" Bacău, publică referatele şi comunicările ştiinţifice ale cadrelor didactice.
 

Aşadar, pe această cale, invităm toate cadrele didactice din învăţământul preuniversitar băcăuan, să trimită la redacţie, în vederea publicării, referate şi comunicări elaborate pentru manifestările ştiinţifice din cadrul sistemului educaţional.

Adresa redacţiei: Bulevardul Metalurgiei, nr. 32-44, cod 041831, Sector 4, Bucureşti, O.P. 82 - C.P. 92, tel: 0214610811; 0214610817; fax: 0214610809, E-mail: tribuna@megapress.ro; www.tribunainvatamantului.ro.

La invitaţia E.S. Mark H. Gitenstein, Ambasadorul S.U.A. la Bucureşti, directorul C.C.D. Bacău, prof. Gabriel Stan, va participa la ceremonia dedicată inaugurării oficiale a noului sediu al Ambasadei S.U.A. la Bucureşti.

Evenimentul va avea loc joi, 22 martie 2012, începând cu ora 16.00.

Fundaţia EOS cu susţinerea Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, a Consorţiului  Alianţa Digitală pentru România, Microsoft şi Intel România, lansează în perioada 26 – 30 martie 2012, campania Hai pe net! 

Anul acesta campania îşi propune să aducă online peste 10.000 de utilizatori noi, oameni care, fie nu au folosit niciodată internetul, fie care învaţă să folosească e-servicii noi, precum: cumpărături sau plăţi online, cursuri de formare profesională online, participare în comunităţi sociale virtuale, etc.

 Pentru înregistrare vă rugăm să accesaţi linkul: http://tceurope.wufoo.eu/forms/formular-de-inregistrare-hai-pe-net-2012/.

Pentru mai multe detalii cu privire la derularea campaniei şi pentru a descărca materialele necesare organizării acestui eveniment, se poate accesa site-ul: www.eos.ro .

Temele Hai pe net! vor face referire la: Îmbătrânirea activă.

  •   Creşterea şanselor de angajare a tinerilor.
  •   Participare civica.
  •   Învăţare inter-generaţii.
  •   Servicii online pentru cetăţeni.

În ediţia trecută, care a avut loc în săptămâna 28 februarie – 5 martie 2011, în ţara noastră, cu sprijinul a peste 500 de telecentre, printre care unul a fost deschis la C.C.D. Bacău, a fost atras în campanie un număr de 16.961 de participanţi, situaţie care a calificat România pe un onorabil loc 3, în cadrul campaniei la nivel european.

Programme franco-roumain de renouvellement de l’enseignement-apprentissage
du français dans le système éducatif roumain.

În cadrul programului franco-român de modernizare a procesului de predare-învăţare a limbii franceze în sistemul educaţional românesc, judeţul Bacău a devenit judeţ pilot, fiind astfel desemnat de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului pentru a promova predarea limbii franceze în unităţile şcolare româneşti şi de a sprijini profesorii de limba franceză, în modernizarea practicilor pedagogice, specifice acestei discipline.

Programul, care va fi implementat de I.S.J. şi C.C.D. Bacău, se va desfăşura într-o primă etapă, în  anul şcolar 2012-2013. (vezi documentul.doc)

Informare asupra calendarului seminariilor online, despre studii universitare în S.U.A., seminarii organizate de EducationUSA, cu experţi educaţionali americani. Toate sesiunile sunt gratuite şi pot fi accesate de la orice computer cu acces la internet. Detalii despre fiecare seminar în parte, veţi găsi în documentele ataşate (vezi doc1.pdf) şi (vezi doc2.pdf) şi pe site-ul: http://www.fulbright.ro/educational-advising-center.html, în secţiunea Services.

E-mail: feac@fulbright.ro

Fundaţia EOS România organizează în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi Microsoft România, Forumul Partners in Learning 2012.

Evenimentul, aflat la a cincea ediţie, sărbătoreşte în acest an eforturile cadrelor didactice care au folosit în mod inovativ tehnologia şi care au realizat proiecte educaţionale, folosind TIC la clasă.
Forumul Partners in Learning 2012 se va desfăşura la Poiana Braşov, în perioada 1-2 martie 2012 şi va reuni învăţători, profesori şi directori din întreaga ţară, care vor discuta despre cele mai noi tendinţe şi abordări de folosire a tehnologiei informaţiei în educaţie. (vezi anunt.doc), (vezi anunt1.doc), (vezi scrisoarea.doc)

Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău în parteneriat cu Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” Bucureşti, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bacău, Centrul Internaţional de Cultură şi Arte „George Apostu” Bacău şi Asociaţia pentru Dezvoltare şi Integrare Europeană, organizează Seminarul Bacău – o pagină de istorie recentă. Destine întrerupte, ce se va desfăşura joi, 26 ianuarie 2012, începând cu ora 10.00, la sediul C.C.D. Bacău şi vernisajul expoziţiei „Holocaustul. Destine întrerupte”, care va avea loc vineri, 27 ianuarie 2012, ora 17.00, la Centrul Internaţional de Cultură şi Arte „George Apostu” Bacău, str. Crângului, Nr. 18. (vezi afis.tif), (vezi art1.doc), (vezi art2.doc), (vezi poze1.rar), (vezi poze2.rar), (vezi poze3.rar).

Marti, 13 decembrie 2011 şi miercuri, 14 decembrie 2011, liceeni din municipiile Oneşti şi Bacău, precum şi studenţi ai Universităţilor "George Bacovia" şi "Vasile Alecsandri" din Bacău, vor participa la prezentări interactive a programului "Vino sa studiezi in SUA!", oferit de Centrul Educaţional Fulbright din România, în colaborare cu Casa Corpului Didactic "Grigore Tabacaru" Bacău.(vezi afis.pdf), (vezi poze.rar)

Directorii unităţilor şcolare şi cadrele didactice care coordonează Centrele de Documentare şi Informare, sunt convocaţi să participe la sesiunea de formare continuă cu tema:  Proiectul de amenajare şi funcţionare al CDI, din perspectiva Legii Educaţiei Naţionale şi a metodologiilor subsecvente acesteia. Stadiul implementării proiectului „Educaţie pentru Informaţie” în judeţul Bacău.
Aceasta va avea loc marţi, 29 noiembrie 2011, la ora 13.00, în Sala de conferinţe a Inspectoratului Şcolar Judeţean Bacău.

Sesiunea de formare va fi susţinută de Corina Stanilă, consilier şi expert M.E.C.T.S.
Evenimentul este organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bacău şi Casa Corpului Didactic “Grigore Tabacaru” Bacău, prezenţa fiind obligatorie. (vezi foto.rar)

Cadrele didactice care au participat în anul şcolar 2010-2011, la următoarele programe de formare continuă acreditate şi furnizate de Casa Corpului Didactic "Grigore Tabacaru" Bacău, se pot prezenta la secretariatul instituţiei pentru ridicarea atestatelor de formare continuă, de luni până vineri, în intervalul orar 8.00-16.00.

1. Formare şi dezvoltare profesională în mediul defavorizat, -Categoria II – Modulele: „Fonduri structurale – dezvoltare instituţională”,  „Globalizare şi integrare europeană prin servicii” şi „Instruirea în societatea cunoaşterii” – 55 credite.

2. Formare şi dezvoltare profesională în mediul defavorizat, -Categoria I – Modulul „Tehnici informaţionale computerizate” – 30 credite.

3. Învăţarea toleranţei prin limba engleză- 15 credite.

4. Pedagogia diversităţii şi dificultăţile de învăţare -25 credite.

5. Didactică preşcolară – inovaţie şi calitate -25 credite.

Cu ocazia deschiderii noului an şcolar, 2011 - 2012, Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău şi-a  lansat "Oferta de formare continuă", destinată cadrelor didactice din judeţul Bacău.

Aceasta poate fi consultată la Secţiunea "Oferta formare" de pe acest site si pe urmatorul site.

Notă: directorii unităţilor şcolare sunt obligaţi să prezinte şi să afişeze oferta de formare continuă!

Departamentul de Stat al Statelor Unite, prin Ambasada S.U.A. la Bucureşti, va finanţa până pe 31 decembrie 2012, activităţile şi programele organizate de C.C.D. Bacău, la Centrul „American Corner Bacău”.

Din aprilie 2006 şi până în prezent, aici au fost organizate peste 100 de întâlniri, seminarii, conferinţe şi expoziţii cu tematici diferite şi atractive, la care au participat invitaţi speciali („speakers”) din S.U.A., dar şi un numeros public băcăuan, elevi, studenţi, profesori, politicieni, oameni de cultură şi de presă.

De curând C.C.D. Bacău a semnat un nou memorandum cu Ambasada S.U.A., care stabileşte noi termeni de colaborare şi de parteneriat, ce prevăd cu prioritate menţinerea la aceleaşi standarde a activităţilor desfăşurate la Centrul „American Corner Bacău”.
Acesta a fost semnat de directorul instituţiei băcăuane, prof. Gabriel Stan şi de noul ataşat cultural al Ambasadei S.U.A. la Bucureşti, Edwina Sagitto. (vezi poze.rar)

Departamentul de Stat al S.U.A. lansează în România Exchanges Connect Program.
Fiecare persoană interesată de Exchanges Connect Program poate deveni membru al comunităţii Exchanges Connect, înscriindu-se direct pe următorul site: http://connect.state.gov. 
În cadrul acestui program va fi organizată o competiţie internaţională de fotografii, cu tema:  „Dance with Us: Motion across Cultures!”, la care pot participa elevi, cu vârste de peste 14 ani.
Copiii interesaţi trebuie să trimită fotografii relevante cu această tematică, pâna pe 25 octombrie 2011.
Câştigătorii vor fi anunţaţi pe 17 noiembrie 2011. Concurentul care va câştiga premiul cel mare, va primi un iPad 2, iar  următorii 18 clasificaţi, vor primi tricouri şi pliante.
Acest concurs internaţional anticipează lansarea în viitorul apropiat a programului DanceMotion,  program dezvoltat de Departamentul de Stat al S.U.A. (vezi foto afis.jpg)

Casei Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău, în virtutea parteneriatului cu Ambasada S.U.A. la Bucureşti,  prin Centrul Regional de Resurse pentru Educaţia Civică, îi revine buna ocazie de a mediatiza şi promova acest program.

„Tinerii în lupta împotriva corupţiei” este conceput ca un proiect multiregional, iniţiat de Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău, la care vor participa elevi şi profesori din cele opt Centre Regionale de Resurse pentru Educaţia Civică, care funcţionează în cadrul Asociaţiei de Educaţie Civică din România.
Proiectul constă în organizarea la Bacău, în intervalul 4–10 septembrie 2011, a unei şcoli de vară pentru tineri, care se integrează în domeniul educaţiei civice nonformale.
Aceasta este finanţată, printr-un grant adjudecat de Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău, de Departamentul de Stat al S.U.A., prin Ambasada S.U.A. la Bucureşti.

Proiectul asigură formarea şi dezvoltarea profesională a participanţilor, care vor deveni promotorii luptei împotriva corupţiei în rândul colegilor, părinţilor şi comunităţilor locale din care provin.

Dintre invitaţii de marcă îi amintim pe: Vasilică-Cristi Danileţ, judecător, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Alistar, director executiv al Transparency International România, Laura Ştefan, expert anticorupţie la Societatea Academică Română, Alexandru Cumpănaşu, director executiv al Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei (A.I.D.) şi prof. Edita Nagy, expert la Institutul  Român pentru Drepturile Omului (I.R.D.O.).
Un moment special va fi asigurat de profesorul Jim Lichtman din Santa-Barbara, S.U.A, specialist în probleme de etică, care va susţine marţi, 6 septembrie 2011, începând cu ora 17.45, la Centrul „American Corner Bacău”, o videoconferinţa cu tema ”Valori şi principii etice versus corupţie”.

Deschiderea festivă a taberei a avut loc, luni, 5 septembrie 2011, la ora 9.30, în Sala de conferinţe a I.S.J. Bacău,  aceasta fiind onorată de prezenţa următorilor invitaţi speciali: Cornelia Vlaicu, consilier – reprezentanta Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti, Romeo Moşoiu – consilier al ministrului Educaţiei, Dumitru Brăneanu – vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bacău, Nicoleta Zărnescu – directorul Cancelariei Instituţiei prefectului judeţului Bacău, Florin Lazăr – inspector şcolar general al I.S.J. Bacău, Gabriel Stan – directorul Casei Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău şi profesor-metodist Lucica Ciupercă, de la Colegiul Naţional „Ferdinand I” Bacău, coordonatoarea proiectului.

Sub coordonarea Casei Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău, Şcoala cu Clasele I – VIII Nr. 3 Dărmăneşti, Grădiniţa Nr. 3 Dărmăneşti - Centrul de Documentare şi Informare „Al. I. Cuza” Dărmăneşti, în parteneriat cu Şcoala cu Clasele I – VIII Nr. 2, Grădiniţele Nr. 1, 2 şi 4 Dărmăneşti, Grupul Şcolar Industrial Construcţii de Maşini Dărmăneşti,  Primăria şi Consiliul local Dărmăneşti, Poliţia Oraşului Dărmăneşti, Congregaţia „Surorile Carmelitane” ale Sfintei Tereza – Torino şi cu Parohia Romano – Catolică Dărmăneşti, organizează în perioada 16 august – 03 septembrie 2011, în al treilea an consecutiv, Grădiniţa şi şcoala de vară pentru copii înalt abilitaţi.

Aceasta se va desfăşura la Grădiniţa Nr. 1 Dărmăneşti - Centrul de Documentare şi Informare „Al. I. Cuza” Dărmăneşti, iniţiatoare şi coordonatoare fiind, educ. Maria Antohe.

Proiectul se adresează unui grup de 30 de copii preşcolari şi şcolari înalt abilităţi, care fac faţă cu succes cerinţelor unei grădiniţe şi şcoli cu program normal. (vezi poze.rar)

Sub patronajul Casei Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău, Şcoala cu Clasele I – VIII Nr. 1 Faraoani, Grădiniţa cu Program Normal Nr. 1 Faraoani - Centrul de Documentare şi Informare „George Enescu” Faraoani, în parteneriat cu Primăria Comunei Faraoani, Parohia Romano – Catolică „Sf. Anton de Padova” Faraoani şi Congregaţia Surorilor „Maria Bambina”, organizează pentru al cincilea an consecutiv, în perioada 15 – 31 august 2011, Grădiniţa de vară pentru preşcolari înalt abilitaţi”.
Aceasta se va desfăşura la Grădiniţa cu Program Normal Nr. 1 Faraoani - Centrul de Documentare şi Informare „George Enescu” Faraoani, iniţiatori fiind, educ. Mariana Prutică, educ. Geta Aştefănoiei, sub coordonarea prof. Elena Durac,  directorul unităţii de învăţământ.
Proiectul are ca grup ţintă 30 de copii preşcolari înalt abilităţi, care fac faţă cu succes cerinţelor unei grădiniţe cu program normal.
Totodată, acesta se adresează şi copiilor de grupă pregătitoare, care vor merge în toamnă la şcoală.  

Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău va organiza în luna septembrie 2011, Şcoala de vară „Tinerii în lupta împotriva corupţiei”. Aceasta este concepută ca un proiect multiregional, iniţiat de Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău, la care vor participa elevi şi profesori din cele opt Centre Regionale de Resurse pentru Educaţia Civică, care funcţionează în cadrul Asociaţiei de Educaţie Civică din România, integrându-se în domeniul educaţiei civice nonformale. Aceasta este finanţată, printr-un grant adjudecat de Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău, de Departamentul de Stat al S.U.A., prin Ambasada S.U.A. la Bucureşti.

Cu ocazia Zilei Învăţătorului, Asociaţia Învăţătorilor din judeţul Bacău, în colaborare cu Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău, a lansat volumul Dascăli memorabili”.
Acesta  îşi propune să retrezească, fie şi pentru scurt timp, flacăra ce arde mocnit în sufletul oricărui dascăl, să aducă în atenţia societăţii modelele vii ale celor care, în ciuda lipsurilor, s-au dăruit zilnic celor mai fragile suflete şi minţi ale României şi care au sădit în ei viitorul ţării.
Lucrarea conţine 55 de mărturisiri emoţionante referitoare la viaţa, personalitatea şi cariera unor cadre didactice despre care, din nefericire, vorbim la trecut.(vezi foto)

Cu ocazia sărbătoririi celei de a 235-a aniversări a Independenţei S.U.A., luni, 4 iulie 2011, directorul C.C.D. Bacău, prof. Gabriel Stan, a fost invitat de Excelenţa Sa, Mark H. Gitenstein, ambasadorul S.U.A. la Bucureşti, pentru a participa la manifestările prilejuite de acest eveniment.
În acest an ele se vor desfăşura sub motto-ul: „Hawaiian Luau”.
Instituţia băcăuană promovează în parteneriat cu Ambasada S.U.A. un set de programe culturale şi educaţionale reprezentative, prin Centrul American Corner Bacău”, Centrul Regional de Resurse pentru Educaţia Civică şi prin Centrul Regional pentru Studierea Holocaustului.
O parte dintre acestea sunt finanţate direct de Departamentul de Stat, prin Ambasada S.U.A. de la Bucureşti, fiind considerate proiecte de succes. (vezi poze.rar)

Cu prilejul Colocviului Internaţional cu tema “70 de ani de la Pogromul de la Iaşi (28 – 30 iunie 1941): Istorie şi Memorie”, prof. Gabriel Stan, directorul Casei Corpului Didactic “Grigore Tabacaru” Bacău, cunoscut pentru preocupările sale constante de cunoaştere aprofundată a Holocaustului, a primit Medalia de Onoare -“Prieten al Comunităţilor Evreieşti”, decernată de F.C.E.R. (vezi doc.pdf) (vezi foto.rar)

Cu ocazia Zilei Învăţătorului, Asociaţia Învăţătorilor din judeţul Bacău, în colaborare cu Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău, organizează Sesiunea de comunicări Dascăli memorabili– proiect regional.

Ea se va desfăşura joi, 30 iunie  2011, începând cu ora 10.00, la Centrul Cultural Multifuncţional Dofteana.

În intervalul 15 - 19 iunie 2011, la invitaţia Institutului Cultural Român de la Tel Aviv şi a Organizaţiei Unitare a Originarilor din România (A.M.I.R.), directorul Casei Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău, prof. Gabriel Stan, s-a deplasat în Israel pentru a participa la conferinţa cu tema: „Holocaustul din România, între reprezentare muzeografică şi disciplină de învăţământ”.
Cu această ocazie el a susţinut prelegerea „Aspecte ale Holocaustului. Între disciplina academică şi istoria povestită în muzee.

Alte intervenţii au fost asigurate de dr. Gina Pană, directorul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv, de  dr. Radu Ioanid, directorul Departamentului de programe arhivistice internaţionale al U.S.H.M.M., Washington DC, de Adina Babeş, cercetător la Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” şi de Richard Armonn, preşedintele Organizaţiei Unitare a Originarilor din România (A.M.I.R.).

Activitatea a fost onorată de prezenţa E.S. Edward Iosiper, ambasadorul României în Israel şi de peste 100 de participanţi, în marea lor majoritate evrei originari din România, stabiliţi în Israel.

Luni, 6 iunie 2011, de la ora 16.30, la Sala Ateneu a Filarmonicii "Mihail Jora", Uniunea Armenilor din România - Filiala Bacău şi Colegiul Naţional Pedagogic "Ştefan cel Mare " Bacău, au organizat manifestarea "Valori şi tradiţii interculturale româno - armene".

Aceasta a cuprins prelegeri susţinute de invitaţii de onoare, urmate de prezentarea unor momente definitorii ale civilizaţiei poporului armean, cât şi de un specatcol, denumit sugestiv "Tradiţie, vers şi armonie" - recitaluri de poezie, colaje de cântări corale armene şi române, tradiţii şi obiceiuri româneşti.

Parteneri ai organizatorilor au fost: Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean Bacău, Primăria Bacău, Casa Corpului Didactic "Grigore Tabacaru" Bacău, Centrul Internaţional de Cultură şi Artă "George Apostu" Bacău, Colegiile "Gheorghe Vrănceanu" şi "Vasile Alecsandri" din Bacău şi Liceul de Arte "George Apostu" Bacău.

Fundaţia Culturală „Georgeta şi Mircea Cancicov”, Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău, publicaţia „Viaţa băcăuană”, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Bacău şi Cenaclul literar-artistic „Avangarda XXII”, organizează, cea de-a X-a ediţie a Festivalului-Concurs de Creaţie Literară şi Jurnalism „Extemporal la viitor”. Concursul Revistelor Şcolare, care se va desfăşura la Bacău, în perioada 2 - 4 iunie 2011.

Festivitatea de premiere va avea loc sâmbătă, 4 iunie 2011, ora 11.00, la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău. (vezi regulamentul concursului) (vezi foto)

Centrul „American Corner Bacău” din cadrul  Casei Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău, a găzduit joi, 19 mai 2011, începând cu ora 14.00activitatea cu tema „Persoana cu dizabilităţi – omul de lângă noi”. Aceasta face parte integrantă din proiectul educaţional „Împreună”.

La activitate au participat 27 de elevi de la Colegiul Economic „Ion Ghica” Bacău, Colegiul Naţional „Ferdinand I” Bacău, Colegiul Naţional „Grigore Antipa” Bacău şi Colegiul Naţional „Gheorghe Vrănceanu” Bacău, coordonaţi de profesorii Mihaela Atodiroaei, Carmen Neguriţă, Luminiţa Costraş şi Lucica Ciupercă, coordonatoarea Centrului Regional de Resurse pentru Educaţia Civică, structură a Casei Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Bacău, Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău în colaborare cu Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan cel Mare” Bacău şi în parteneriat cu Comunitatea Evreilor din Bacău, a organizat luni, 16 mai 2011, începând cu ora 13.00, o activitate cu tema „Relaţiile româno-israeliene 1948 – 2011, dedicată celei de a 63-a aniversare a Statului Israel.

Acţiunea a fost coordonată de prof. dr. Jeny Ghioc, inspector şcolar de specialitate şi s-a desfăşurat la Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan cel Mare” Bacău.

La acest eveniment au participat peste 100 de  elevi de la: Şcoala cu Clasele I – VIII „Alecu Russo”, îndrumaţi de prof. Mihaela Savin, de la Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” Bacău, îndrumaţi de prof. Oana Cruceanu, de la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” Bacău, îndrumaţi de prof. dr. Laurenţiu Stroe şi bineînţeles, de la Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan cel Mare” Bacău, îndrumaţi de prof. dr. Jeny Ghioc.

Cu ocazia celei de a 63-a aniversari a Statului Israel, prof. Gabriel Stan, directorul C.C.D. Bacău, a fost invitat de ambasadorul Statului Israel la Bucureşti, Dan Ben - Elieze, să participe la acest eveniment, care va avea loc miercuri, 11 mai 2011, începând cu ora 18.30, la Ateneul Român.

Universitatea din Bucureşti, prin Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic şi Casa Corpului Didactic "Grigore Tabacaru", vor pune la dispoziţia cadrelor didactice, cursuri disponibile pe platforma iTeach.
Informaţii suplimentare despre această iniţiativă, pot fi consultate şi în ziarul "Adevărul".
http://www.adevarul.ro/scoala_educatie/clasele_cinci_opt/Profesorii_se_intalnesc_pe_platforma_online_iTeach_0_473352988.html

Asociaţia Învăţătorilor din judeţul Bacău organizează pe 30 iunie 2011, cu ocazia Zilei Învăţătorului, la Centrul Cultural Multifuncţional Dofteana, Sesiunea de comunicări Dascăli memorabiliproiect regional.

Parteneri în acest proiect sunt: Şcoala cu Clasele I-VIII „Alexandru Ioan Cuza” Bacău, Şcoala cu Clasele I-VIII Nr. 10 Bacău, Şcoala cu Clasele I-VIII „Alexandru cel Bun” Bacău, Şcoala cu Clasele I-VIII „Scarlat Longhin” Dofteana, Sindicatul Liber al Învăţământului din Bacău, Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bacău. (vezi documentul - .doc)

Ambasada S.U.A. are plăcerea să vă invite la un seminar de jurnalism economic,  care va fi susţinut de specialistul în media şi comunicare, prof. Jerome Aumente, consilier al decanului School of Communication and Information, din cadrul Rutgers University, statul New Jersey. La activitate participă şi Julie Nickles, Press Officer al Ambasadei S.U.A. la Bucureşti.  

Acesta se va desfăşura la Centrul „American Corner Bacău”, din cadrul Casei Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău, joi, 14 aprilie 2011, începând cu ora 9.00.

În cariera sa, J. Aumente a pregatit peste 14.000 de jurnalişti de pe aproape toate continentele şi a fost consultant al Fundaţiilor Ford, John S. and James L. Knight şi al German Marshall Fund.

Cu ocazia lansării la Bacău a proiectului "În educaţie tu faci legea de nota 10 (zece)", vineri, 1 aprilie 2011, Casa Corpului Didactic "Grigore Tabacaru" Bacău a primit onoranta vizită a doamnei Oana Badea, secretar de stat la M. E.C.T.S.

Cu acest prilej gazdele au prezentat principalele proiecte şi realizări ale instituţiei băcăuane.

Sub patronajul Ambasadei S.U.A. la Bucureşti, Centrului Cultural American şi  Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Asociaţia de Educaţie Civică - Filiala Bucureşti a organizat Conferinţa Naţională „Democraţia în viaţa de zi cu zi”, care s-a desfăşurat în perioada 1- 3 aprilie 2011, la Sinaia.

În acest context organizatorii au apreciat activitatea Casei Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău şi Centrului Regional de Resurse pentru Educaţia Civică, care funcţionează în cadrul instituţiei băcăuane, în mod deosebit pentru iniţierea şi implementarea proiectului educaţional „Prevenirea şi combaterea delincvenţei juvenile în şcolile băcăuane”, coordonat de profesor - metodist Lucica Ciupercă şi de prof. Gabriel Stan, directorul C.C.D. Bacău.

De asemenea în cadrul conferinţei a avea loc şi festivitatea de premiere a profesorilor care au participat cu proiecte didactice la concursul „Creativitate şi inovaţie în învăţământ. Cele mai bune lecţii de civică”, Ediţia 2010-2011.
La secţiunea învăţământ liceal, premiul I a fost adjudecat de profesor Lucica Ciupercă, de la Colegiul Naţional „Ferdinand I” Bacău, coordonatoarea Centrului Regional de Resurse pentru Educaţia Civică, structură a Casei Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău.

Seminar FCE/FCE for Schools organizat de British Council şi Casa Corpului Didactic “Grigore Tabacaru” Bacău.
Profesorii care predau limba engleză şi care sunt interesaţi să pregătească candidaţi pentru examenele Cambridge, sunt aşteptaţi până pe 30 martie 2011, să se înscrie la seminarul care va fi organizat sâmbătă, 9 aprilie 2011, începând cu ora 9.00, la Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” Bacău, în virtutea parteneriatului încheiat între British Council şi Casa Corpului Didactic “Grigore Tabacaru” Bacău.
FCE este un certificat cu valabilitate nelimitată, destinat testării abilităţii lingvistice a candidaţilor care au nevoie să studieze, sau să lucreze în ţări în care limba engleză este limba de comunicare.
Inscrierea şi participarea sunt gratuite, iar la sfârşitul seminarului cursanţii primesc un certificat eliberat de British Council şi C.C.D. Bacău. Nu sunt admişi mai mult de 50 de participanţi într-o serie!!!
Mai multe informaţii despre procedura de înscriere, dar şi despre celelalte seminarii pentru profesori, puteţi afla contactând C.C.D. Bacău, profesor-metodist Mirela Cojocaru, email: ccd_bacau@yahoo.com, sau British Council Iaşi, la tel: 0232 316.159 / bc.iasi@britishcouncil.ro. (vezi - .doc)
Cei interesaţi sunt rugaţi să–şi anunţe intenţia de participare pe mail: ccd_bacau@yahoo.com

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, în parteneriat cu Agenţia OSC, Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei, Organizaţia „Salvaţi Copiii” şi Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău, organizează seminarul Combaterea violenţei în şcoli – o mai bună comunicare între şcoală, elevi şi părinţi”.

Aceasta se va desfăşura miercuri, 30 martie 2011, între orele 09.00 – 14.00, în Sala de conferinţe a Hotelului „Moldova”, din Bacău.

Seminarul „Combaterea violenţei în şcoli – o mai bună comunicare între şcoală, elevi şi părinţi”, face parte din cadrul proiectului „Tineri împotriva violenţei”, finanţat din Fondul Social European.

Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău şi Centrul Regional de Resurse pentru Educaţia Civică, care funcţionează în cadrul instituţiei băcăuane, vor prezenta cu această ocazie, proiectul educaţional „Prevenirea şi combaterea delincvenţei juvenile în şcolile băcăuane”, coordonat de profesor - metodist Lucica Ciupercă şi de prof. Gabriel Stan, directorul C.C.D. Bacău.

Până în acest moment, în cadrul  proiectului, s-au desfăşurat 170 de activităţi distincte, în care au fost implicate peste 119 cadre didactice şi 7971 elevi din şcolile şi liceele băcăuane.

Joi, 10 martie 2011, la Centrul American Corner Bacău s-a desfăşurat activitatea „Minoritari, majoritari, excluşi”.
Aceasta face parte din cadrul proiectului educaţional judeţean, „Împreună”, iniţiat şi implementat de Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău - Centrul Regional de Resurse pentru Educaţia Civică, din cadrul acesteia, în parteneriat cu Colegiul Naţional „Gh. Vrănceanu” Bacău, Colegiul Naţional „Ferdinand I” Bacău, Colegiul Economic „Ion Ghica” Bacău şi Colegiul „Grigore Antipa” Bacău.
La activitate au participat 29 de elevi, coordonaţi de prof. Luminiţa Costraş, prof. Mihaela Atodiroaei, în colaborare cu prof. Carmen Neguriţă, prof. Florentina Opincariu şi prof. - metodist Lucica Ciupercă, coordonatoarea Centrului Regional de Resurse pentru Educaţia Civică Bacău.

Corpul Păcii în România, cu sprijinul Centrului „American Corner Bacău”, organizează în perioada următoare o serie de activităţi pe tema voluntariatului, dedicate celor 50 de ani de la înfiinţarea Corpului Păcii în lume, celor 20 de ani de existenţă în România şi Anului European al Voluntariatului.Astfel, marţi 1 martie 2011, de la ora 11.00, la Centrul de Informare şi Resurse „American Corner Bacău”, din cadrul Casei Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău, se va desfăşura o sesiune de informare pe tema voluntariatului şi a promovării păcii şi prieteniei în lume, prin intermediul activităţilor de voluntariat. Bradle Ludlow, Jerod Shufford, Katherine Dunne, Amanda şi Benjamin Tulin, voluntari ai Corpului Păcii în România, cât şi reprezentanţi ai unor ONG-uri locale, vor vorbi despre promovarea voluntariatului, un obiectiv major al activităţii Corpului Păcii în România.
Publicul va fi asigurat de elevi ai Colegiul Naţional „Ferdinand I” Bacău, coordonaţi de prof. Adriana Ambrozie şi profesor - metodist Lucica Ciupercă, coordonatoarea Centrului Regional de Resurse pentru Educaţie Civică, structură a Casei Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău.

Telecentre-Europe derulează în perioada 28 februarie – 5 martie 2011, cea de a treia ediţie a campaniei Get Online Week, iniţiativă prin care îşi propune să aducă online, pentru prima dată, 100. 000 de europeni, din cei peste 100. 000.000 de europeni excluşi digital în acest moment.

Campania se desfăşoară în acest an sub patronajul comisarului european Neelie Kroes, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi responsabil pentru Agenda Digitală, cea care va da click-ul de start al campaniei, pe  24 februarie 2011, la Bruxelles.
În România, campania denumită generic Hai pe net!, este coordonată de Fundaţia EOS, în parteneriat cu Fundaţia Civitas, Microsoft Romania, ANBPR – Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, APDETIC, Fundaţia Tech Soup şi Reţeaua eCentrelor din România, reţea din care face parte acum  şi C.C.D. Bacău.

E-centrele sunt puncte de acces gratuit la tehnologia informaţiei, înfiinţate în cadrul programului de responsabilizare socială Unlimited Potential al companiei Microsoft, cu sprijinul administraţiei şi al unor organizaţii neguvernamentale locale.
În cadrul acestora se desfăşoară atât programe de formare orientate spre dezvoltarea abilităţilor IT, cât şi cursuri cerute de membri ai comunităţii, precum cele de limbi străine, afaceri pe internet, dezvoltare rurală etc.

La e-centrul Casei Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău ne propunem, ca în perioada 28 februarie – 5 martie 2011, să prezentăm persoanelor din categoria celor excluse digital acest proiect. Estimăm o prezenţă de aproximativ 100 de persoane, astfel instituţia noastră intrând în premieră în această reţea virtuală europeană.

Pentru mai multe detalii despre campania care se desfăşoară la nivel european, sub coordonarea reţelei Telecentre-Europe, vă invităm să vizitaţi: http://www.telecentre-europe.org/ şi http://telecentreeurope.ning.com.

Activităţi derulate în cadrul campaniei la CCD Bacău. aici

Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău a fost premiată de Microsoft România, pentru promovarea tehnologiei informaţiei în învăţământul modern, în anul 2010.

Festivitatea de premiere a avut loc la Sibiu, în prezenţa secretarului de stat, Oana Badea, cu ocazia desfăşurării seminarului cu tema Calculatorul şi proiectele interdisciplinare”, organizat de Fundaţia EOS– Educating for Open Society România, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi Microsoft România.

Premiul confirmă implicarea instituţiei băcăuane în  implementarea programului de formare continuă, destinat cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar, pentru utilizarea creativă a TIC, denumit generic Învăţarea Bazată pe Proiecte (IBP).

Departamentul de Stat al S.U.A., prin Ambasada S.U.A. la Bucureşti şi Comisia Româno-Americană Fulbright, în parteneriat cu Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” BacăuCentrul „American Corner Bacău”, invită profesorii români de liceu să se înscrie la concursul de admitere Teaching Excellence and Achievement Program (TEA).

Programul pentru excelenţă în predare, se desfăşoară sub egida Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii, Biroul pentru Cultură şi Învăţământ al acestuia, fiind implementat de International Research & Exchanges Board (IREX), o organizaţie non-profit cu sediul la  Washington D.C., program care este administrat de Comisia Româno-Americană Fulbright.

Documentaţia completă de înscriere, care conţine aplicaţia şi formularul de suport instituţional, se găsesc şi pot fi descărcate de pe website-ul Comisiei Româno-Americană Fulbright: http://www.fulbright.ro.

Formularele completate se vor transmite de candidat, împreună cu o copie scanată a paşaportului, sau prin e-mail, la E-mail:office@fulbright.ro până pe 15 aprilie 2011. Pentru informaţii suplimentare, cei interesaţi pot vizita site-ul: www.fulbright.ro, sau pot transmite întrebările la adresa de e-mail menţionată mai sus.

De curând Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău a acreditat  două programe noi de formare continuă:

„Managementul calităţii în educaţie”, program tematic sau modular realizat prin stagii nondisciplinare, tipul modul lung, cu durata de 89 de ore, destinat personalului didactic din învăţământul preuniversitar şi purtător a 25 credite profesionale transferabile şi

„Pedagogia diversităţii şi dificultăţile de învăţare”, program tematic sau modular realizat prin stagii nondisciplinare, tipul modul lung, cu durata de 89 de ore, destinat de asemenea personalului didactic din învăţământul preuniversitar şi purtător a 25 credite profesionale transferabile.

O inedită expoziţie de carte veche este organizată de Biblioteca C.C.D. Bacău, sub genericul „Curente noi în didactica de la începutul secolului XX”.

Lucrările expuse aparţin unor pedagogi români de prestigiu, precum Ion Găvănescu, George G. Antonescu, I. C. Petrescu, I. Nisipeanu, T. Geantă, Gr. Tabacaru, Simion Mehedinţi, M. Biciulescu, şi abordează următoarele teme: Şcoala activă, Şcoala muncii, Pedagogia experimentală, Educaţia liberă - curente pedagogice care au marcat începutul de secol XX în Europa şi Statele Unite.

Colecţia de carte veche a Bibliotecii C.C.D. Bacău conţine aproximativ 350 de lucrări pedagogice din perioada interbelică, recondiţionate în anul 2010 şi puse la dispoziţia publicului pentru consultare la sala de lectură a bibliotecii.

Datorită programelor educaţionale referitoare la rasism, xenofobie, antisemitism, extrem naţionalism, intoleranţă religioasă, anti-islamism, anti-americanism, Holocaust şi preocupărilor pentru consolidarea relaţiilor de prietenie româno-israeliene, directorul Casei Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău, prof. Gabriel Stan, a fost felicitat, prin Excelenţa Sa Dan Ben - Eliezer, ambasadorul Statului Israel în România, de Ministerul pentru Afaceri Externe al Statului Israel.

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bacău şi Casa Corpului Didactic “Grigore Tabacaru” Bacău,  au organizat în decembrie 2010, pentru al doilea an consecutiv, a XI – a ediţie a săptămânii educaţiei permanente “Festivalul Naţional al Şanselor Tale”.

De aceea, la nivelul judeţului Bacău, s-a realizat şi o analiză SWOT a tuturor manifestărilor festivalului, care a fost patronat de Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău şi coordonat de prof. Lucica Ciupercă, responsabila Centrului Regional de Resurse pentru Educaţia Civică din cadrul acestei instituţii.

O inedită expoziţie de carte veche este organizată de Biblioteca C.C.D. Bacău, sub genericul „Curente noi în didactica de la începutul secolului XX”.

Lucrările expuse aparţin unor pedagogi români de prestigiu, precum Ion Găvănescu, George G. Antonescu, I. C. Petrescu, I. Nisipeanu, T. Geantă, Gr. Tabacaru, Simion Mehedinţi, M. Biciulescu, şi abordează următoarele teme: Şcoala activă, Şcoala muncii, Pedagogia experimentală, Educaţia liberă - curente pedagogice care au marcat începutul de secol XX în Europa şi Statele Unite.

Colecţia de carte veche a Bibliotecii C.C.D. Bacău conţine aproximativ 350 de lucrări pedagogice din perioada interbelică, recondiţionate în anul 2010 şi puse la dispoziţia publicului pentru consultare la sala de lectură a bibliotecii.