English version
Înapoi la PROIECTE
 

Proiectul „Împreună pentru o comunitate prosperă şi europeană – Bacău 600 - 2009

Proiectul „Împreună pentru o comunitate prosperă şi europeană – Bacău 600 reprezintă o continuare a iniţiativei Casei Corpului Didactic Bacău de a se implica în activităţile comunităţii printr-o serie de acţiuni civice, cum a fost cea din anul 2006 - Simpozionul Naţional “Implică-te în problemele comunităţii” şi din 2007 cu tema “Campanie de educare a tinerei generaţii pentru implicare civică şi voluntariat”. Casa Corpului Didactic Bacău consideră tinerii cea mai importantă resursă de dezvoltare a comunităţii băcăuane şi de aceea doreşte să continue activităţile având drept scop implicarea civică şi comunitară a tuturor actorilor educaţionali, cadre didactice şi elevi, pentru ca aceştia din urmă să devină constructori activi ai unei  comunităţii bacăuane prospere.

Astfel un prim pachet de activităţi, care urmăresc promovarea valorilor culturale locale, democratice şi umaniste, s-a derulat pe 7 mai 2008 la Şcoala cu Clasele I-VIII Nr. 15 Bacău, când numele acesteia a devenit Şcoala cu Clasele I-VIII „Dr. Alexandru ŞAFRAN”. (vezi imagini)

O activitate distinctă în cadrul manifestărilor de la Şcoala cu Clasele I-VIII, nr.15 Bacău, a reprezentat-o lansarea în limba română a lucrării biografice  "ALEXANDRU ŞAFRAN. O VIATA DE LUPTA, O RAZA DE LUMINA", autor prof. univ. dr. Carol Iancu (Universitatea „Paul Valery” Montpellier), la care au participat ca invitaţi: prof. univ. dr. Carol Iancu, prof. univ. dr. Avinoam Şafran – fiul rabinului, şeful Clinicii de Oftalmologie a Spitalului Universitar din Geneva, prof. univ. dr. Ester Starobinski-Şafran, fiica marelui rabin, Facultatea de Filozofie a Universităţii Geneva şi soţul ei, juristul Joseph Starobinski de la Curtea de Justiţie din Geneva, precum şi reprezentanţi ai Ambasadei Israelului la Bucureşti, Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România şi Comunităţii Evreieşti din Bacău. (Mai multe informaţii despre Dr. Alexandru ŞAFRAN)

De asemenea a fost organizată o sesiune de comunicări, „Contribuţia unor personalităţi locale la dezvoltarea patrimoniului cultural românesc şi universal”, la care au participat profesori din mediul preuniversitar şi academic băcăuan.

Al doilea pachet de activităţi s-a desfăşurat la sfârşitul lunii mai, la Şcoala cu Clasele I-VIII „Ion Luca” Bacău, şi s-a concentrat asupra diseminării bunelor practici acumulate la Casa Corpului Didactic Bacău în domeniul educaţiei pentru calitate şi educaţiei incluzive, ţinându-se cont că această şcoală se găseşte într-un cartier defavorizat din punct de vedere economic. (vezi imagini)

Continuarea activităţilor de acest tip a fost generată şi de  numărul mare de participanţi din rândul elevilor şi a cadrelor didactice  la proiectele anterioare, dar şi de dorinţa acestora  de a repeta experienţa acumulată, dar la o altă dimensiune.

Descărcaţi programul manifestărilor de la Şcoala cu Clasele I-VIII Nr. 15 Bacău (.pdf)

Descărcaţi programul manifestărilor de la Şcoala cu Clasele I-VIII „Ion Luca” Bacău (.doc)

Imagini din timpul desfăşurării activităţilor manifestărilor de la Şcoala cu Clasele I-VIII Nr. 15 Bacău
Scoala 15
Cuvântul de deschidere a fost susţinut de dna Maria Creangă, directorul Şcolii cu Clasele I-VIII Nr. 15 Bacău
scoala 15
Au urat un călduros "Bun venit!"distinşilor oaspeţi, dl primar al Municipiului Bacău, Romeo Stavarache
scoala 15
şi dl inspector şcolar general Ovidiu Relu Cojocaru
scoala 15
scoala 15
Imagini din timpul spectacolului realizat de elevii Şcolii cu Clasele I-VIII Nr. 15 Bacău
scoala 15
scoala 15
Prof. univ. dr. Avinoam Şafran şi prof. univ. dr. Carol Iancu vorbind despre dr. Alexandru ŞAFRAN
Prof. univ. dr. Carol Iancu la Conferinţa de presă
scoala 15
Dl. prof. Gabriel Stan, directorul Casei Corpului Didactic Bacău, deschide sesiunea de comunicări, „Contribuţia unor personalităţi locale la dezvoltarea patrimoniului cultural românesc şi universal”
scoala 15
 
top
Imagini din timpul desfăşurării activităţilor manifestărilor de la Şcoala cu Clasele I-VIII "Ion Luca" Bacău
scoala luca
Cuvântul de deschidere a fost susţinut de dna Lucreţia Tărîlă, directorul Şcolii cu Clasele I-VIII "Ion Luca" Bacău
scoala luca
Dl director al Casei Corpului Didactic "Grigore Tabacaru" Bacău, prof. Gabriel Stan, a prezentat câteva din activităţile derulate în domeniul educaţiei pentru calitate şi al educaţiei incluzive
scoala luca
scoala luca
Imagini din timpul spectacolului prezentat de elevi ai Şcolii cu Clasele I-VIII "Ion Luca" Bacău
scoala luca
Activităţi interactive coordonate de prof.-metodist Elena Hussar şi prof.-metodist Mihaela Ciuchi
scoala luca
scoala luca
 
top
dr. Alexandru Safran

Iată  câteva date bibliografice referitoare la Alexandru ŞAFRAN: născut pe data de 12 septembrie 1910, descendent dintr-o straveche familie rabinică, el este fiul şi discipolul lui Betalel Zeev Şafran, prim rabin al comunitatii evreilor din Bacău, care a fost pâna la moartea sa, în 1929, cea mai importantă autoritate din Romania în domeniul halahei (jurisprudenţa religioasă).

Copilăria lui Alexandru Şafran  a fost marcata de studii intensive sub indrumarea parintelui său. La vârsta de 11 ani, devine "secretarul" şi colaboratorul lui intim în ceea ce priveşte opera sa ştiinţifică -rabinica, redactându-i chiar lucrările sale. Dupa studii strălucite la Liceul “Ferdinand I ” din Bacău şi obţinerea bacalaureatului pleacă la Viena unde studiază din 1930 pâna în 1934 la Institutul de Înalte Studii Rabinice (Seminarul rabinic)  şi la Facultatea de Filozofie a Universităţii din capitala Austriei.

Om de acţiune, el este (mai ales) şi un om de condei, participând la „Întâlnirile internaţionale de la Geneva” (1949-1975), scriind peste 250 de articole publicate în diferite periodice şi volume colective. Profesor la Universitatea din Geneva, erudit cabalist, teolog riguros, filozof de talent, Al. Şafran  este autorul unei opere impresionante care constituie o comoară de o importanţă capitală pentru cunoaşterea spiritualităţii evreieşti. Studiile iudaice au contractat faţa de el o datorie care nu se va stinge. El rămâne un exemplu prin universalitatea cărţilor sale printre care unele au fost traduse în limba română: Cabala (în colaborare cu fiica sa Esther Starobinski, Israël în timp şi spaţiu (1980) Înţelepciunea Cabalei (1986), Evrei şi creştini: Shoah în moştenire (1996) Vedere generală asupra eticei religioase evreieşti (1997), Etica evreiască şi modernitate (1998), Israel şi rădăcinile sale (2002).  

În 1997 Consiliul Local al Municipiului Bacău i-a conferit lui Alexandru Şafran titlul de Cetăţean de Onoare al Bacăului.

 
top